„Tăria" este un lichid care
conține alcool etilic, purificat prin distilare dintr-o substanță fermentată,
conținând fructe, legume sau cereale.
„Spirits” cum
sunt denumite în engleză, sunt băuturile distilate puțin bogate în zahar și
care conțin cel puțin 35% alcool.
Unele băuturi
sunt un test chiar și pentru amatorii de senzații tari: concentrația de
alcool poate ajunge și la 96%.
Iată ce nume
intră pe lista celor mai tari băuturi:
Estonia Spirit
(96,6%)
Estonienii, ca
și rușii, preferă băuturile spirtoase. Este și cazul acestei băuturi produse de
o distilerie din Rakveres. Estonia Spirit (Eesti piiritus) a intrat în Cartea
Recordurilor drept cea mai tare băutură alcoolică din lume. În 1938, când s-a
întâmplat acest lucru, băutura avea o concentrație de alcool de 98%.
Cocoroco (96%)
Este
o băutură alcoolică produsă în Bolivia, prin mijloace artizanale, și este
obținută din trestie de zahăr, ca și romul. De obicei, este consumată în
amestec cu puțin ceai, pentru a-i slăbi din tărie.
Spirytus
rektyfikowany (95%)
Cu
alte cuvinte, alcool rectificat. Băutura provine din Polonia și este mai
degrabă folosită ca bază pentru lichioruri și alte infuzii.
Everclear (95%)
Băutură
americană foarte tare, obținută din cereale, care nu trebuie consumată
nediluată, după cum recomandă însuși producătorul. Chiar și așa, este interzisă
în unele state din SUA.
Golden Grain (95%)
Băutură
asemănătoare cu Everclear, doar că poartă un alt nume.
Bruichladdich X4
(92%)
Este
vorba despre un whisky distilat de patru ori, așa cum se proceda cu secole
în urmă. În mod obișnuit, whisky este dublu sau triplu distilat
Poitin (90%)
Poitin
sau Poteen este un vechi whisky irlandez, multă vreme interzis la vânzare.
Astăzi, doar două distilerii din Irlanda au licență pentru a produce Poitin
autentic. Poitin este obținut din cereale și cartofi.
Pincer
Shanghai Strenght Vodka (88,8%)
Nu
vine din Shanghai, ci din Scoția și este o votcă pe bază de plante, printre
care armurariul și florile de soc.
Balkan 176 (88%)
Cine
ar fi crezut că unul dintre cele mai puternice sortimente de votcă este produs
în Serbia? Votca Balkan este triplu distilată și nu ar trebui consumată
nediluată.
Good OI’ Sailor (85%)
Este
din nou, vorba despre votcă, de această dată suedeză. Este produsă artizanal
într-o distilerie din Motala, Suedia, și folosește ingrediente ecologice și apă
provenită din Lacul Vättern.
Sunset
Very Strong Rum (84,5%)
Rom
alb, produs în Insulele Antile (insula Sfântul Vicențiu) și folosit
adesea ca bază pentru cocktailuri.
Devil
Springs Vodka (80%)
Se
bea adesea sub formă de shot-uri flambate și poate fi folosită ca bază pentru
cocktailuri.
Absint (75%)
Absintul
este o băutură foarte tare, de culoare verde, preparată din pelin, anason,
fenicul și alte plante aromatice. Are o veche și controversată istorie, fiind o
băutură populară printre artiștii din Franța, în secolele 19-20.