Ce (nu) știai despre gheața din cocktail

 In cocktailulrile moderne gheata este, discutabil, unul din cele mai importante ingrediente. Aceasta afirmatie poate parea un pic hazardata dar sunt extrem de putine bauturile care nu au nevoie de gheata intr-o forma sau alta, gheata facand parte din cultura cocktailurilor incepand de la 1800.

Am fost invatati de-a lungul anilor ca o sursa de apa pura ajuta la obtinerea unei beri sau bauturi alcoolice bune. Prin urmare sa adaugi unei bauturi bune apa impura sub forma de gheata nu are sens.


Mai jos cateva aspecte ce trebuie urmarite la folosirea ghetii in cocktailuri:

1. Continutul de apa si alcool si temperatura sunt cheia obtinerii unui bun cocktail

2. Cu cat gheata este mai transparenta cu atat este mai bine deoarece acest lucru indica puritatea ei. Gheata cu aspect alb opac se formeaza cand apa contine impuritati sau bule de oxygen prinse in structura ei. Bulele de aer vor face ca gheata sa nu fie densa si sa se topeasca usor iar impuritatile vor altera gustul bauturilor racite cu atatea impuritati mai multe contine

3. Apa provenita de la gheata topita prin amestecare (shaking and stiring) poate fi intre 15%-25% din volumul final al cocktailului. Aproximand volumul total de alcool putem aprecia cantitatea de gheata necesara pentru fiecare tip de cocktail pe care il faci.




4. Incearca sa folosesti tipul de gheata potrivit pentru fiecare bautura. Bucatile lungi pot fi folosite la long drinks, cuburile mari merg bine cu un "Old fashioned" si gheata sparta este in special

5. Gheata produsa acasa in congelator chiar daca este folosita apa purificata poate avea aspect alb opac din cauza modului in care ingheata.Gheata produsa de fabrici specializate este de buna calitate in principal din cauza proceselor de purificare folosite, dar si a modului dinamic de inghetare al apei. 

7. Gheata este pentru barman exact ceea ce focul este pentru bucatar



Sursa: fabricadegheata.ro